Bobice crvenoplodne i crnoplodne aronije

Vrste aronije

Jeste li znali da grm aronije zapravo pripada porodici ruža? Izgledom nalikuje grmu borovnice, a i njihovi plodovi se često uspoređuju, no razlike itekako postoje. Iako je prirodno stanište ove posebne biljke američki kontinent, Istočna je Europa prepoznala vrijednost aronije i u ovom se kraju svijeta na veliko uzgaja. Potrebno joj je kiselo i vlažno tlo, a niske temperature njoj nimalo ne škode, kao ni mraz. Nevjerojatan je podatak da aronija preživljava i na temperaturama nižim od minus 20 °C. Razlikujemo tri vrste aronije, od kojih je Aronia melanocarpa najpopularnija i najčešće se uzgaja u Europi.
Vrste aronije su sljedeće:

Crvenoplodna aronija (lat. Aronia arbutifolia): karakterizira je crveni plod čije su bobice najmanje od svih triju vrsta aronije – širine od 4 do 10 mm. Grm je srednje nizak (od 2 do 4 m); maksimalno naraste do 6 metara. Cvjeta bijelim ili svijetloružičastim cvjetovima širine oko 1 cm. Listovi, koji se mogu upotrijebiti za čaj, široki su od 5 do 8 cm. Plodovi ove vrste aronije konzumiraju se pretežito sirovi zahvaljujući izvanrednom okusu.

Ljubičastoplodna aronija (lat. Aronia prunifolia): iako neki stručnjaci tvrde da je ova vrsta aronije ustvari hibrid nastao kombinacijom crnoplodne i crvenoplodne aronije, većina je navodi kao zasebnu vrstu. Karakterizira je tamnoljubičasti plod, čija boja ponekad prelazi i u crnu. Bobice su širine od 7 do 10 mm. Period cvjetanja ljubičastoplodne aronije traje od travnja do srpnja.

Crnoplodna aronija (lat. Aronia melanocarpa): OPG Lesjak koristi ovu vrstu aronije kao simbol svojeg brenda. Karakteriziraju je plodovi crne boje koji su, u prvom razdoblju rasta, crveni, no kasnije potamne. Bobice su veličine od 6 do 9 mm. Grm joj je nizak, najniži od svih triju vrsta aronije – naraste od 1 do maksimalno 3 metra. Listovi su široki oko 6 cm, a bijeli cvjetovi crnoplodne aronije široki su oko 1,5 cm. Ova se vrsta aronije najčešće konzumira prerađena. Aronia melanocarpa prozvana je supervoćem, čiji se svi sastavni dijelovi – od lišća, sjemenki, soka i ljuske – mogu upotrijebiti u prehrani odnosno prirodnoj medicini.

Aronija sadrži najviše antioksidanasa od sveg ostalog bobičastog voćaProizvodi od aronije

Logo ekološke proizvodnje
Boca maticnog soka od aronije

Aronija sok 500ml

30,00kn
Boca maticnog soka od aronije

Aronija sok 1l

45,00kn
Pakiranje čaja od aronije

Aronija čaj 100g.

25,00kn

Copyright © 2016 OPG Lesjak | Sva prava pridržana.